Zdrowy ser z mleka jaka
18 marca 2008, 12:32Ser z mleka jaków (Bos grunniens) jest zdrowszy od swojego zwykłego odpowiednika. Zawiera więcej dobrych dla serca kwasów tłuszczowych. W ramach badań prowadzonych w Kanadzie i Nepalu porównywano cheddar z mleka jaka i cheddar krowi (Journal of Agricultural and Food Chemistry).
![](/media/lib/52/mleko-60d7de22a97e3d5cfb8ec25b197577bd.jpg)
Mleko pomaga w odchudzaniu
22 września 2010, 08:39Ludzie, którzy odchudzając się, piją mleko lub jedzą nabiał, tracą średnio na wadze więcej niż osoby spożywające niewiele bądź rezygnujące w ogóle z produktów mlecznych (American Journal of Clinical Nutrition).
![](/media/lib/142/n-sery-349832abdf0fff5226ecc6d3bd625682.jpg)
Najstarsze dowody dot. serowarstwa w wysokich Alpach
22 kwietnia 2016, 11:36Archeolodzy znaleźli dowody, że produkcja serów na terenie szwajcarskich Alp datuje się już na czasy prehistoryczne.
![](/media/lib/442/n-nadanie-imienia-ca30eafe8bbce4ca7f60f56993691b27.jpg)
Młoda samiczka nosorożca indyjskiego z wrocławskiego zoo ma już imię: Kiran, czyli Promyk Słońca
9 lutego 2021, 11:54Szóstego stycznia we wrocławskim zoo przyszła na świat samiczka nosorożca indyjskiego. Jak podkreślił wtedy prezes wrocławskiego ogrodu zoologicznego Radosław Ratajszczak, były to pierwsze narodziny nosorożca w 155-letniej historii zoo. W zeszły poniedziałek (8 lutego) ambasador Republiki Indii, który przyjechał z oficjalną wizytą do ogrodu, nadał samiczce imię. Zostało ono wybrane w internetowym głosowaniu, zakończonym późnym wieczorem poprzedniego dnia.
Prebiotyki zapobiegają atopowemu zapaleniu skóry
1 sierpnia 2006, 10:22Prebiotyki mogą zmniejszyć szanse wystąpienia atopowego zapalenia skóry u dzieci z grupy wysokiego ryzyka, sugerują wyniki badania opublikowanego na łamach Archives of Disease in Childhood.
![](/media/lib/41/218208733_63145678e2-eee0bc7e3fdfe9cc9f0e2a5559911cb1.jpg)
mLEKo prosto od kozy
8 stycznia 2009, 22:36Pierwszy w historii lek wytworzony za pomocą technik inżynierii genetycznej i uzyskiwany z mleka został właśnie zarejestrowany w Unii Europejskiej. Najprawdopodobniej w najbliższym czasie preparat zostanie dopuszczony do obrotu także w Stanach Zjednoczonych.
![](/media/lib/115/n-woda-96d624233ccfc58e212a72229a31d7ab.jpg)
Alergia przez wodę i herbicydy?
3 grudnia 2012, 14:182,4-dichlorofenol, który powstaje jako produkt uboczny chlorowania wody oraz w wyniku transformacji środowiskowej jednego z herbicydów fenoksyoctowych kwasu 2,4-dichlorofenoksyoctowego (2,4-D), częściowo odpowiada za wzrost zapadalności na alergie pokarmowe w krajach rozwiniętych.
![](/media/lib/285/n-biofilm-w-calosci-i-rozbity-przez-oligosacharydy-mleka-8dc235f7529864be02d6feb592938f54.jpg)
Oligosacharydy z ludzkiego mleka nowym sposobem na lekooporność?
21 sierpnia 2017, 12:03W ludzkim mleku wykryto oligosacharydy, które zarówno same zwalczają bakterie, jak i wzmacniają skuteczność białek antybakteryjnych.
![](/media/lib/553/i-majmonides-e4ee1aa757ece975835c803de1c15e27.jpg)
Niezwykłe znalezisko w uniwersyteckiej bibliotece. Nieznane zapiski samego Majmonidesa
21 czerwca 2023, 08:53Jeden z profesorów wizytujących na University of Cambridge odnalazł w tamtejszych zbiorach bibliotecznych nieznany tekst zapisany przed 900 laty ręką samego Majmonidesa. Rabbi Mosze ben Majmon był najwybitniejszym i najbardziej wpływowym filozofem żydowskim średniowiecza, autorem najważniejszego komentarza do Talmudu, astronomem i filozofem. Był też osobistym lekarzem Saladyna. Prace Majonidesa wpłynęły zarówno na św. Tomasza z Akwinu, jak na Newtona
![Czekolada©fir0002](/media/lib/6/1177407767_213183-69e17d81b8b9d20b9d17eb2f1a74bdc9.jpeg)
Czekolada w niebezpieczeństwie
24 kwietnia 2007, 09:38Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) rozważa możliwość ponownego zdefiniowania, czym jest czekolada. Wszystko po to, by jako czekoladę można było sprzedawać produkt, w którym masło kakaowe zostało zastąpione przez olej roślinny, a mleko przez serwatkę.
« poprzednia strona następna strona » … 21 22 23 24 25 26 27 28